Marktvisie week 32 – 2018 | Marktprijzen

Gepubliceerd 8 augustus 2018

 

Eindelijk wat verkoeling

Mede vanwege de warmte en de beperkte interconnectie capaciteit lagen de spotprijzen elektriciteit -op donderdag 26 juli en vrijdag 27 juli- tussen Nederland en Duitsland mijlen ver van elkaar verwijderd. Waarbij Nederland op uurbasis meer dan 9 €/MWh duurder was dan Duitsland. Het grootste verschil op uurbasis was zelfs meer dan 30 €/MWh.

Olie

De Brent is over de afgelopen weken vrij stabiel gebleven en heeft het niveau van circa 75 $/vat behouden. Waar gedacht werd dat de Brent een niveau van circa 80 $/vat zou bereiken, is dat niet gebeurd door de verhoging van de olieproductie in Saoedi-Arabië en Rusland.

Echter kunnen we spreken van een groot prijsrisico vanwege de situatie in Venezuela en door de aangescherpte sancties tegen Iran. Waar enkele jaren geleden de olieproductie in Venezuela nog boven de 2,4 miljoen vaten per dag lag, is deze gedaald naar circa 1,4 miljoen vaten per dag. Tevens wordt er gesproken van een waarschijnlijke vermindering van de olieproductie in Iran van circa 1 miljoen vaten per dag als gevolg van de Amerikaanse sancties. Waarbij de vraag is of andere producenten dit verlies kunnen compenseren. Zelfs als zouden ze dit volledig gaan compenseren, dan kunnen we nog spreken van een extra prijsrisico door een verslechterde aanbodsituatie. Waardoor aangenomen moet worden dat een stijgende prijs waarschijnlijker is dan een dalende prijs.

Kolen

Relatief grote voorraden in China zorgen voor een neerwaartse prijsdruk. Echter is er ook sprake van weinig handel waardoor het risico op grote prijsschommelingen aanzienlijk is geworden. Waar de prijs voor 2019 was gedaald naar circa 87 $/ton, blijft deze dit niveau vasthouden.

CO2

De CO2-prijs ligt al een tijdje boven de 17 €/ton en bereikte begin van deze maand zelfs het hoogste niveau van de afgelopen 10 jaar. Door de warme temperaturen en de alsmaar aanhoudende droogte nam de vraag naar CO2 rechten alleen maar toe. De verwachting is dat het huidige prijsniveau gehandhaafd zal blijven. Dit mede vanwege de aangekondigde minimum CO2-prijs van 18 €/ton.

Gas

De gasprijs voor levering in 2019 is over de afgelopen weken gestegen met bijna 0,5 €/MWh en bedraagt momenteel circa 21,32 €/MWh. Waarbij er een relatief groot verschil blijft met de jaren 2020 (19,85 €/MWh), 2021 (19,24 €/MWh) en 2022 (18,36 €/MWh). Het sentiment in de markt gaat tevens uit van verdere prijsstijgingen gedurende de komende maanden/kwartalen.

Elektriciteit

De baseloadprijs voor levering 2019 heeft zijn niveau behouden en ligt momenteel op circa 49,83 €/MWh. Waarbij ook hier een relatief groot verschil blijft met de jaren 2020 (45,93 €/MWh), 2021 (43,77 €/MWh) en 2022 (45,19 €/MWh). Ook hier gaat het marktsentiment uit van verdere prijsstijgingen gedurende de komende maanden/kwartalen.