Marktvisie week 7 – 2019 | Gasprijs laat forse daling zien!

Gepubliceerd 15 februari 2019

Gasprijs laat weer forse daling zien.

De gasprijs liet in 2018 een forse stijging zien, vanaf april tot september zagen we een stijging van wel 50%. Vanaf het hoogtepunt in september/oktober is een langzame daling ingezet. De prijsdalingen op de gasmarkt nemen nu significante vormen aan. Op dit moment is de gasprijs voor de toekomstige jaren terug op het niveau van juli/augustus 2018, een daling ten opzichte van het hoogtepunt van wel 25%. De prijzen op de spotmarkt zakken nog steeds verder weg. Het is een paar weken wat kouder geweest, maar de winter is op dit moment erg ver weg. De vraag is daardoor kenmerkend lager.

Deze dagen lijkt het wel lente met voor deze tijd van het jaar erg hoge temperaturen. Op basis hiervan is de verwachting dat er nog geen einde zal komen aan de prijsdalingen.
Daarnaast zijn de buffers nog altijd goed gevuld voor de tijd van het jaar en de aanvoer vanuit het Oosten stokt niet. Veel kou is er in dit deel van Europa nog niet geweest, de vraag is relatief lager. Wanneer de buffers goed gevuld blijven kan het zo maar zijn dat de daling van het prijzen richting voorjaar en in het voorjaar gestaag doorgaat.
De LNG markt is ook heel goed, de verwachting is dat het aanbod in 2019 tot wel 10% zal toenemen in vergelijking met 2018. Op dit moment worden er record hoeveelheden geëxporteerd door Australië en de VS. Ook dit heeft een drukkend effect op de prijzen.

 

Bron: Thomson Reuters