Keerpunt in de markt?

Gepubliceerd 17 oktober 2018

 

Keerpunt in de markt?

Na een periode met grote prijsstijgingen, een periode met veel prijsvolatiliteit en een periode met weinig handel, zijn de prijzen weer sterk gedaald. Wat de vraag oproept of er een keerpunt in de markt bereikt is.

Olie

De afgelopen weken stonden in het teken van: een flinke prijscorrectie op woensdag 10 oktober -de prijs voor een vat Brent daalde met ruim $5 tot beneden de $80/vat-, de storm voor de kust van Florida die meer dan 40% van de productie aldaar stillegde -dit met beperkte gevolgen voor de prijs- en de situatie rondom Saudi-Arabië en de Verenigde Staten inzake de ‘verdwijning’ van een Saoedische journalist in Turkije. Door de oplopende spanningen in deze, heeft Saudi-Arabië voor het eerst gedreigd met het toepassen van hun oliewapen. Mede door deze dreiging en de situatie rondom de Amerikaanse sancties tegen Iran verwachten wij op korte termijn een bodem onder de olieprijs van circa $80/vat.

Kolen

De prijs voor kolen voor levering gedurende heel 2019 is met circa 4 $/ton gedaald ten opzichte van onze laatste marktvisie. Op dit moment ligt de prijs op circa 95 $/ton.

CO2

Waar de CO2-prijs al enkele weken op een niveau van circa 21 €/ton lag, is deze gedaald tot beneden de 20 €/ton. Dit terwijl de verwachting juist was dat deze op korte termijn zou gaan stijgen. De hernieuwde vraag of Groot-Brittannië in het Europese handelssysteem zal blijven, vanwege een mogelijke harde Brexit, heeft duidelijk effect gehad. Bij een harde Brexit zouden namelijk al hun rechten weer op de markt kunnen komen.

Gas

Door o.a. het milde weer, de sterke prijsdalingen op de Aziatische markt en de dalende olieprijzen, zijn de gasprijzen over de afgelopen weken behoorlijk gedaald. Op korte termijn zullen de prijsbewegingen vooral een samenspel zijn van de olieprijzen en de gasprijzen in Azië. Mochten deze gasprijzen verder dalen, dan kan Europa meer LNG tegemoet zien die anders voor de Aziatische markten bedoeld was. De gasprijzen zijn: 2019 – 24,75 €/MWh, 2020 – 22,42 €/MWh en 2021 – 20,80 €/MWh.

Elektriciteit

De elektriciteitsprijzen zijn sinds onze laatste marktvisie ook sterk gedaald. Dit mede door de gedaalde kolen-, gas- en CO2-prijzen. Waardoor de productiekosten voor conventionele centrales gedaald zijn. De baseloadprijzen zijn: 2019 – 60,13 €/MWh, 2020 – 54,18 €/MWh en 2021 – 50,73 €/MWh.