Marktvisie Augustus – 2022

Gepubliceerd op 28 juli 2022

 

Gas, gas en nog eens gas…

Gazprom lijkt begonnen te zijn aan de daadwerkelijke fysieke ontmanteling van NordStream 2. Dit betreft natuurlijk die pijpleiding die ondanks alle tegenwerkingen vanuit de Verenigde Staten toch afgebouwd is door Rusland, maar die na de Russische inval in de Oekraïne ook door Duitsland gesanctioneerd is.

Nu beschuldigden Duitse politici Rusland ervan NordStream 2 toch door te willen drukken door bewust een gascrisis te veroorzaken, maar aangezien Gazprom nu begonnen lijkt te zijn met de fysieke ontmanteling daarvan hoeven wij dit niet meer serieus te nemen.

Nu verliezen we hier op korte termijn geen kubieke meter gas door. Echter toont dit toch duidelijk aan dat ‘Rusland’ Europa niet meer ziet als haar primaire afzetmarkt. Dit is nu toch echt Azië geworden. Want de ontmantelde installaties zullen in het Oosten van Rusland weer opgebouwd gaan worden om de Aziatische markten te voorzien van het nodige gas.

Tevens verliest Europa hiermee een politiek uiterst gevoelig maar technisch haalbaar alternatief, mocht het aankomende winter technisch fout gaan. We moeten natuurlijk ook rekening blijven houden met het scenario dat Oekraïne pijpleidingen gaat opblazen en/of gaat afsluiten zoals ze dat met één pijpleiding reeds heeft gedaan.

Voor de (middel-)lange termijn betekent dit dat Europa steeds afhankelijker gaat worden van de SPOT-markt en dus niet meer van de lange termijncontracten die wij tot op heden met Rusland gehad hebben. Dit trouwens geheel in overeenstemming met het beleid van de Europese Unie over de afgelopen jaren. Dus al lang voor de Russische inval in Oekraïne.

Echter zal Europa hierdoor met Azië moeten gaan concurreren voor de levering van gas via de LNG-terminals en de resterende ‘Russische pijpleidingen’. Aangezien het Russische pijpleidinggas over de afgelopen jaren structureel veel goedkoper was dan LNG, zal dit natuurlijk tot een structurele prijsverhoging voor de Europese afnemers gaan leiden. Een logisch gevolg van het langjarige beleid van de Europese Unie en de sancties van de laatste tijd.