Gepubliceerd op 1 december 2021
Alhoewel de angst langzaam weg lijkt te ebben…
Zoals wij in onze vorige Marktvisie reeds omschreven hebben zouden de markten uiterst volatiel blijven, waardoor relatief kleine gebeurtenissen de markten op korte termijn weer omhoog zouden kunnen stuwen. Dit is over de afgelopen weken dan ook gebeurd, door o.a. de pauze in het certificatieproces van Nord Stream 2 en de plannen van de nieuwe Duitse regering inzake een CO2-bodemprijs van € 60,- per ton. Dit laatste leek een vrijbrief te zijn voor speculanten om de CO2 prijs omhoog te stuwen naar meer dan € 75,- per ton. Logisch aangezien een Europese of Duitse bodemprijs het neerwaarts prijsrisico voor hen nu eenmaal beperkt.
Echter blijven er nog steeds onzekerheden inzake de nieuwe Omicron variant, welke weer zou kunnen gaan leiden tot aanscherpingen van het Coronabeleid en/of lockdowns. Gezien de alsmaar stijgende inflatie zitten de financiële markten ook te kijken naar de verschillende centrale banken, waarbij de FED en de ECB nauwlettend gevolgd wordt. Waarbij de nadruk voorheen vooral lag op de voorbijgaande aard van de inflatie, begint deze nu te verschuiven naar een structureel hogere inflatie. Gaan de centrale banken actie ondernemen, of accepteren zij deze inflatie gezien alle andere economische problemen.
Fundamenteel zijn de huidige elektriciteits- en gasprijzen onhoudbaar en zal de markt naar de komende winterperiode wel weer op zoek gaan naar een nieuw equilibrium, waarbij nog steeds verwacht mag worden dat het prijsniveau tussen de 15%-25% hoger zal liggen dan die van tijdens de dalen van de Corona crisis.