Marktvisie Oktober – 2022

Gepubliceerd op 2 oktober 2022

 

Sabotage Nord Stream 1 en 2

Door sabotage van de gaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2 is de spanning op de gasmarkt weer gestegen. Gas vanuit Noorwegen is nu echt cruciaal, als dat wegvalt heeft Europa helemaal geen alternatieven meer. Er is op korte termijn nu eenmaal geen ruimte om de capaciteit aan vloeibaar gas te vergroten.

De politieke gevolgen van de sabotage aan Nord Stream 1 en 2 zijn natuurlijk ook duidelijk. Europa heeft geen weg terug meer en moet haar huidige sanctiebeleid t.a.v. Rusland wel blijven volgen. Rusland heeft door het wegvallen van deze gaspijpleidingen nu eenmaal geen worst meer die zij Europa voor kan houden, om Europa/Duitsland te doen bewegen op haar huidige sanctiebeleid.

Binnen Duitsland betekent dit ook dat de politieke druk, vanuit de bevolking en de industrie, om Nord Stream 1 en 2 te openen wegvalt. Mede aangezien dit de aankomende tijd toch geen haalbare optie meer is. Waarbij de vraag rijst of en wanneer deze pijpleidingen weer online zullen komen.

Wat natuurlijk opvallend blijf is de toewijzing van de schuld. Of het juist ontbreken daarvan. Terwijl wij de laatste jaren toch gewend zijn geraakt aan een Europese Unie en Duitsland die Rusland overal de schuld van gaf. Of weten ze al meer…