Marktvisie September – 2021

Gepubliceerd op 1 september 2021

 

Orkaan Ida

Een groot gedeelte van de olie en gasproductie in de Verenigde Staten is stil gelegd door orkaan Ida. Naast het stilleggen van maar liefst 95% van de productie in de Golf van Mexico, lijken verschillende productie- en raffinagefaciliteiten aldaar ook beschadigd te zijn. Hoe snel deze weer kunnen worden opgestart is afhankelijk van hoe groot de schade daadwerkelijk is én hoe snel de stroomvoorziening daar genormaliseerd zal worden.

 

Gastoevoer

Alhoewel de gastoevoer vanuit Rusland en de LNG-bevoorrading gestegen is, is deze stijging aan toevoer bijna tenietgedaan door een stijgende vraag naar elektriciteit vanuit gasgestookte centrales. Dit met als gevolg dat de vullingsgraad van de Europese gasbergingen maar beperkt zijn gestegen.

Gezien de gevolgen van orkaan Ida is te verwachten dat de LNG-leveringen vanuit de Verenigde Staten in ieder geval op korte termijn zal gaan afnemen. Nord Stream 2 zal op korte termijn ook geen significante verbetering voor de toevoer gaan betekenen, dit aangezien deze allereerst nog gerealiseerd moet gaan worden en Gazprom volgens de huidige EU-regels de capaciteit van Nord Stream 2 niet zelf volledig mag benutten.

 

Wederom records op de CO2 en stroommarkt

De CO2 prijzen bereikten eergisteren een nieuw hoogtepunt, waarbij het Dec-21 contract boven de €60 per ton werd verhandeld. Dit mede gedreven door het feit dat er gedurende de maand augustus minder CO2 rechten geveild zijn én mede gedreven door de toegenomen inzet van gas- en kolengestookte centrales voor de opwekking van elektriciteit.