Marktvisie September – 2022

Gepubliceerd op 2 september 2022

 

Flinke prijsdalingen

Na een absoluut hoogtepunt van de energieprijzen op vrijdag 26 augustus, zijn de energieprijzen in de navolgende werkdagen behoorlijk gedaald.

Op vrijdag 26 augustus noteerde het gascontract Q4-2022 nog een slotprijs van ruim 340 cent per m3, maar dinsdag einde dag was dit al weer teruggelopen naar 262 cent per m3. Op woensdag zakte de prijs zelfs verder naar circa 250 cent per m3. Waar deze vooralsnog is blijven hangen.

Hogere vulgraden dan gedacht en meer LNG aanvoer dan verwacht. Waarbij ook nog de vraag is of Gazprom weer capaciteit gaat boeken voor a.s. zaterdag (3 september) voor Nord Stream 1. Dit naar het afronden van het driedaagse onderhoud. Mocht dit het geval zijn, dan zouden de gasprijzen nog wel eens verder kunnen gaan dalen.

Bij elektriciteit zagen we zelfs nog forsere prijsdalingen. Vrijdag 26 augustus handelde het Baseloadcontract voor Q4-2022 nog tegen 900 euro per MWh (90 cent per kWh!), welke weggezakt is naar 600 euro per MWh op woensdag 31 augustus.

Dit alles gedreven door het goede nieuws van de gasmarkt en de mogelijke ingrijpende aanpassingen in de elektriciteitsmarkt die de Europese energieministers op vrijdag 9 september gaan bespreken. Gezien de prijsdalingen moeten wij ons ook afvragen of er winstnemingen gedaan zijn in afwachting van dit overleg.

Al met al blijft er weinig handel plaatsvinden, is de volatiliteit bizar en zijn de toekomstige prijsontwikkelingen nog niet in te schatten. Waarbij de vraag blijft of zelfs het huidige prijsniveau wel houdbaar is voor de middellange termijn.