Marktvisie week 13 – 2019 | Marktprijzen

Gepubliceerd 1 april 2019

 

Olie

Zowel de Brent en WTI olieprijzen vertonen al langere tijd een licht stijgende tendens. Op dit moment ligt de Brent op een niveau van 68,5 $/vat.

In de wereldeconomie wordt echter rekening gehouden met een lagere economische groei, er is wellicht zelfs kans op een recessie. Er zou hierdoor een neerwaartse correctie in de olieprijs kunnen plaatsvinden. Door een economische teruggang neemt namelijk vaak olievraag ook af, met als gevolg dalende prijzen. Ook de nakende Brexit kan een rol gaan spelen in de ontwikkeling van de olieprijs.

Kolen

Evenals afgelopen weken blijft de kolenprijs verder dalen. In eerste instantie leek het dat een bodem bereikt was, maar de prijzen voor komend maanden en het 2e kwartaal daalden nog verder. De kolenprijs blijft concurrentie houden door de lage gasprijzen en relatief veel aanbod van zon en windenergie.

CO2

De CO2-prijs is op niveau gebleven. Er is echter wel onrust op deze markt. Wanneer de Brexit een no-deal-Brexit wordt, en daar ziet het wel naar uit, komen er veel Britse CO2-rechte ongebruikt op de markt. Dit levert een grote druk op de prijs op. Er kunnen dan wel enkele honderden miljoenen Britse rechten ongebruikt de markt komen. Wordt het een zachte Brexit, wat op dit moment niet de verwachting is, dan is er niks aan de hand en kan de prijs weer wat stijgen. Er zal dus sprake zijn van veel volatiliteit.

Gas

De temperatuur was afgelopen weken boven normaal, met verminderde vraag en lagere prijzen tot gevolg, circa 18,50 €/MWh. De laatste paar dagen zien we een kleine stijging, vooral ingegeven door iets kouder weer. Wat we verder zien is dat de prijs voor de verdere toekomst lager waren dan de prijs voor levering nu, maar dit draait zich afgelopen week om. Oftewel de prijsvorming gaat van contango naar backwardation. De prijzen levering 2020 zijn iets lager dan voor levering 2021 en later. En dat is lange tijd niet zo geweest. Onzekerheid in de markt rondom de Brexit, Groot-Brittannië is ook een grote afnemer van aardgas, kan hier een rol in spelen.

Elektriciteit

Bij de prijsvorming op de elektriciteitsmarkt gaat de lente een rol spelen. Er is weinig wind voorspelt, er komt meer zon en de lagere gasprijs speelt ook een rol. Na een kortere opleving vorige week zien we weer een verdere daling optreden naar 49 €/MWh voor levering 2020.

Een no-deal-Brexit kan veel negatieve gevolgen hebben voor Nederlandse elektriciteitsmarkt. Via de Britned-kabel is Nederland met het Groot-Brittannië verbonden. Er bestaat zorg over de ontkoppeling van de handel in capaciteit en fysieke levering. Zorgen leveren een grotere volatiliteit op. Die zorg is nu echter in elk geval uitgesteld tot 12 april.