Gepubliceerd 19 april 2019   Olie De Brent ondervindt opwaartse druk door een productieafname in zowel Saudi-Arabië als de Verenigde Staten. Twee weken geleden bevond de Brent zich op een niveau van rond de 68 $/vat. Op dit moment bevindt de prijs zich op een niveau van rond de 72 $/vat. Kolen De dalende trend […]

Marktvisie week 16 – 2019 | Marktprijzen

Gepubliceerd 19 april 2019

 

Olie

De Brent ondervindt opwaartse druk door een productieafname in zowel Saudi-Arabië als de Verenigde Staten. Twee weken geleden bevond de Brent zich op een niveau van rond de 68 $/vat. Op dit moment bevindt de prijs zich op een niveau van rond de 72 $/vat.

Kolen

De dalende trend van de kolenprijs over de afgelopen maanden voor levering gedurende kalenderjaar 2020 lijkt te zijn gestopt. Door de gestegen CO2-prijs is de zogeheten ‘Clean Dark Spread’, of te wel de kolenprijs inclusief CO2-prijs, groter geworden vergeleken met de elektriciteitsprijs. Waardoor verwacht mag worden dat de vraag naar kolen niet verder zal toenemen.

De prijs ligt op dit moment op circa 67 €/ton. Twee weken geleden lag de prijs nog op een niveau van circa 65 €/ton.

CO2

Zoals eerder beschreven is de CO2-prijs gestegen. Twee weken geleden lag de prijs voor 2019 nog op circa 21 €/ton. Op dit moment bevindt de prijs zich op een niveau van circa 26,5 €/ton.

Deelnemers aan het ETS-systeem hebben tot aan het einde van deze maand de tijd om rechten in te kopen voor hun uitstoot over 2018. Daarnaast is de Brexit weer uitgesteld. Beiden hebben een prijsopdrijvend effect gehad.

Gas

De gasprijs voor levering in 2020 bevindt zich op dit moment op een niveau van circa 20 €/MWh. Twee weken geleden bevond de prijs zich nog op circa 18 €/MWh. Deze stijging is initieel veroorzaakt door een afname van gastransport uit Noorwegen. Nadat dit werd verholpen leek het ernaar uit te zien dat de prijs weer zou dalen. Echter door de gestegen CO2-prijs wordt gas een steeds rendabeler alternatief in vergelijk met kolen voor de elektriciteitsproductie.

Elektriciteit

De Baseload prijs voor 2020 maakte net als gas een sprong door de afgenomen toevoer van gas vanuit Noorwegen. De prijs bevindt zich nu op een niveau van rond de 53 €/MWh. Twee weken geleden lag de prijs nog op net iets boven de 48 €/MWh.

De bewegingen van de CO2-prijs zal naar verwachting ook de richting bepalen voor de elektriciteitsprijs.