Marktvisie week 2 – 2020

Gepubliceerd op 10 januari 2020

 

Handel begint weer op gang te komen

Gedurende de periode van halverwege december tot halverwege januari is er zoals gebruikelijk maar beperkt handel (mogelijk) geweest. De activiteit die er was, liet over het algemeen een licht dalende trend zien voor de gas- en elektriciteitsprijzen. De situatie in het Midden-Oosten zorgde daarentegen wel voor de nodige onrust en daarmee ook voor de nodige volatiliteit op de verschillende energiemarkten.

Olie

Waar de Brent prijs tijdens onze laatste marktvisie rond de 63,9 $/vat genoteerd stond, behaalde deze vanwege de raketaanval van Iran op doelwitten in Irak kortstondig een prijs van boven de 70 $/vat. Gezien de relatieve rust en het wegzakken van de angst voor verdere escalaties is de Brent prijs alweer weggezakt tot circa 65,5 $/vat.

Aardgas

De spanningen in het Midden-Oosten leken weinig invloed te hebben op de gasprijzen. Een goede aanvoer, volle gasbuffers en een milde winter hebben er gezorgd dat de gasprijzen ten opzichte van onze laatste marktvisie op zijn minst stabiel zijn gebleven. De future prijzen voor de komende drie kalenderjaren bedragen momenteel respectievelijk: 16,8 €/MWh, 17,57 € MWh en 17,26 €/MWh.

Elektriciteit

De elektriciteitsprijzen zijn ten opzichte van onze laatste marktvisie zelfs weer gedaald. Dit mede door een daling van de kosten van CO2 emissierechten, een hogere nucleaire opwekking in Frankrijk en een relatief gunstige gasprijs. De future prijzen, Baseload elektriciteit, voor de komende drie kalenderjaren bedragen momenteel respectievelijk: 45,5 €/MWh, 46,89 € MWh en 47,61 €/MWh.