Marktvisie week 22 – 2020

Gepubliceerd op 28 mei 2020

 

De afgelopen weken

Na de ineenstorting van de financiële markten -en dus ook de energiemarkten- door de uitbraak van het Coronavirus in de EU en de Verenigde Staten, lijken de energiemarkten weer enigszins gestabiliseerd te zijn. Echter zou hier weleens sprake kunnen zijn van dat betreffende markten te veel vooruitlopen op de werkelijke situatie. Vanwege alle maatregelen tegen het Coronavirus (bovenal de lockdown’s) en de scherpe daling van het consumenten- en producentenvertrouwen is de vraag naar energie ‘ingestort’. Momenteel is er nog steeds sprake van een groot overschot op de olie-, gas- en elektriciteitsmarkten en dit op zowel korte als middellange termijn.

De verdere productiebeperkingen van de olieproducerende landen hebben er wel toe geleidt dat de olieprijs weer behoorlijk gestegen is, echter wordt er momenteel afgevraagd of alle landen zich wel (blijven) houden aan deze afspraken. Maar uit onderstaande grafieken valt duidelijk af te lezen dat de recente prijsstijging op de oliemarkten niet of maar in beperkte mate zijn overgenomen door de gas- en elektriciteitsmarkten. Dit primair vanwege de overschotten op betreffende markten. Echter zijn deze markten de afgelopen weken wel weer beïnvloedt door hoopvolle berichten inzake o.a. een vaccin tegen het Coronavirus en de noodmaatregelen vanuit verschillende Hoofdsteden.

Waarbij de vraag is of dit alles stand kan gaan houden gedurende het verdere verloop van deze ‘Corona’ crisis en/of het herstel daarna.