Marktvisie week 26 – 2020

Gepubliceerd op 22 juni 2020

 

Olie

Ondanks de alsmaar stijgende voorraden, blijft de aanhoudende ondersteuning van de centrale banken voor de financiële markten, de prijzen op de oliemarkten ondersteunen.

CO₂

De CO₂ prijzen zijn gestegen tot het niveau van voor de Corona crisis. Dit mede door aanhoudende geruchten over de invoering van een Europese prijsvloer en de algehele tendensen op de financiële markten.

Aardgas

Gezien het relatief lage prijsniveau van aardgas leiden de gestegen CO₂ prijzen niet tot een grotere vraag naar aardgas. Dit aangezien de opwekking van elektriciteit met aardgas binnen de Europese Unie al rendabeler was dan de opwekking met steenkolen.

Elektriciteit

Voor de termijncontracten lijkt de CO₂ prijs momenteel leidend, echter de verwachtingen voor de hernieuwbare productie zijn goed en een aantal centrales welke nog in onderhoud staan gaan binnenkort weer elektriciteit leveren aan het net.

Verwachtingen

Zonder verdere berichtgevingen inzake een tweede golf of structureel omlaag bijgestelde economische verwachtingen, zal de aanhoudende ondersteuning van de centrale banken de energieprijzen op korte termijn blijven ondersteunen.