Gepubliceerd op 12 juli 2019   Olie Door de productiebeperkingen van OPEC en de weer oplopende spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran is de olieprijs weer gestegen. Daarnaast hebben de lagere dan verwachte voorraden in de Verenigde Staten, tezamen met de gedeeltelijke opschorting van de productie in de Golf van Mexico (vanwege stormen/orkanen) een […]

Marktvisie week 28 – 2019 | Marktprijzen

Gepubliceerd op 12 juli 2019

 

Olie

Door de productiebeperkingen van OPEC en de weer oplopende spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran is de olieprijs weer gestegen. Daarnaast hebben de lagere dan verwachte voorraden in de Verenigde Staten, tezamen met de gedeeltelijke opschorting van de productie in de Golf van Mexico (vanwege stormen/orkanen) een prijsopdrijvend effect. De Brent notering staat momenteel boven de 66 $/vat

Kolen

Waar de afgelopen tijd de kolenprijs is weggezakt tot het laagste niveau in jaren, zit deze momenteel weer in de lift. Berichten vanuit de markt geven indirect aan dat hier sprake is van een structurele correctie. Men spreekt namelijk over ‘structureel ondergewaardeerde’ kolenprijzen. De prijs voor levering gedurende dit kwartaal ligt momenteel op circa 60 €/ton, een maand geleden was dit nog circa 54 €/ton.

CO2

De CO2 prijzen zijn weer gestegen en dit tot boven de 28 €/ton. Een prijsniveau dat sinds 2008 niet meer gezien is én er wordt zelfs al gespeculeerd over een prijsniveau van boven de 30 €/ton. De laatste stijging is mede veroorzaakt door het voornemen van de Duitse regering, om de CO2-rechten die vrijkomen door de sluiting van hun bruin- en steenkolencentrales, van de markt te halen. Echter spreken we hierbij van een voornemen, waarbij nog geen daadwerkelijke plannen zijn gepresenteerd.

Aardgas

Ondanks dat de markt goed voorzien is van gas, zijn de gasprijzen toch weer gestegen. Dit mede ondersteund door de gestegen olie-, kolen- en CO2-prijzen. Naast de (historische) verbintenis tussen de olie- en gasprijzen, kunnen de gestegen kolen- en CO2-prijzen namelijk voor een hogere gasvraag gaan zorgen voor de opwekking van elektriciteit. De gasprijs voor levering in 2020 bevindt zich op dit moment op circa 19,5 €/MWh.

 

Elektriciteit

Relatief hoge temperaturen zorgden voor hogere vraag naar koeling, relatieve droogte zorgde voor weinig opwekking door waterkrachtcentrales, weinig wind zorgde voor een vermindering van de opwek met windmolens, maar gelukkig droeg de zon wel zijn steentje bij. Maar bovenal moet de komende tijd gekeken worden naar de: olie-, kolen-, CO2- én aardgasprijzen om richting te geven aan de elektriciteitsprijzen. De baseload prijs voor levering in 2020 bevindt zich momenteel boven de 53 €/MWh, terwijl deze een maand geleden nog beneden de 50 €/MWh lag.