Marktvisie week 28 – 2020

Gepubliceerd op 8 juli 2020

 

Olie

Er lijkt weer een balans te komen tussen vraag en aanbod. Door de verschillende openingen na de lockdown’s, neemt de vraag naar olie weer toe én de nog geldende productiebeperkingen hebben ook een duidelijk effect. Momenteel bedraagt de Brent prijs circa $ 40 per vat en het wordt betwijfeld of de productiebeperkingen stand gaan houden bij een verder stijgende prijs. Hetgeen een verder opwaarts potentieel van de olieprijs duidelijk beperkt.

CO₂

De CO₂ prijzen zijn gestegen tot een niveau van voor de Coronacrisis. Dit ondanks het feit dat de Europese uitstoot over 2020 met circa 20% zal dalen door de algehele Corona malaise. Of deze CO₂ prijzen stand kunnen houden is dus nog maar de vraag.

Aardgas

De prijsstijgingen van de afgelopen dagen lijken vooral gedreven door het algeheel sentiment op de beurzen. De gasmarkt is ruim voorzien van gas en het aanbod zal op korte termijn alleen maar blijven groeien. Hetgeen het verder opwaarts potentieel van de gasprijs duidelijk beperkt.

Elektriciteit

Ondanks het feit dat de prognoses voor het opgestelde vermogen zijn toegenomen, heeft dit nog niet geleidt tot een daling van de elektriciteitsprijzen. Waarbij de algehele beurssentiment vaak wordt aangehaald en de gestegen CO₂ prijzen. Echter zelfs bij een gelijkblijvend beurssentiment en CO₂ prijzen moet de vraag gesteld gaan worden of het huidige prijsniveau nog houdbaar is gezien vraag en aanbod.