Marktvisie week 30 – 2018 | Marktprijzen

Gepubliceerd 26 juli 2018

Warme zomer en droogte

De energiemarkten staan onder de invloed van warme temperaturen en de aanhoudende droogte

Na een kleine dip in de afgelopen twee weken, waar het prijsniveau van de Brentolieprijs ca. 71 $/vat was, is de prijs weer geklommen naar een niveau van ca. 75 $/vat. Twee weken geleden leek het er op dat de Brentolieprijs een niveau zou gaan bereiken die boven de 80 $/vat ligt. Dit is uiteindelijk niet gebeurd omdat de olieproductie  opgeschroefd is door Saoedi-Arabië en Rusland.
De stijging van de afgelopen dagen wordt veroorzaakt door de harde taal tussen Trump en Iran en de dreiging van Iran om de straat van Hormuz te sluiten als Iran gedwongen wordt te stoppen met de export van olie. Daarnaast heeft Saoedi-Arabië aangekondigd de export via de Rode Zee tijdelijk stil te leggen door een Houthi aanval op olietankers.
Onze verwachting is dat de olieprijzen zullen stijgen, gezien de geopolitieke ontwikkelingen.

Kolen

De prijs voor levering van kolen in 2019 is in de afgelopen twee weken van een niveau van ca. 93 $/ton naar een niveau van ca. 87 $/ton. Ondanks deze daling is de huidige prijsniveau van kolen redelijk hoog te noemen. Met de huidige hittegolf en droogte in Europe zou de prijs weer verder kunnen stijgen. De vraag naar koeling is hoog en de productie van waterkrachtcentrales is beperkt en het transport van kolen in Europa wordt duurder door de lage waterstand.

CO2

De CO2-prijs ligt al een tijdje boven de 17 €/ton. Door de hittegolf en aanhoudende droogte wordt het aandeel van kolencentrales groter in de energieproductie- mix van Europa en neemt de vraag naar CO2 rechten toe. De verwachting is dat de huidige prijsniveau gehandhaafd zal worden. Vanaf 2020 geldt er in Nederland sowieso en minimum CO2-prijs van 18 €/ton voor elektriciteitsproductie. Deze minimumprijs zal oplopen tot 43 €/ton in 2030. Toen deze maatregel werd aangekondigd in oktober 2017 lag de CO2-prijs op een niveau van ca. 7 €/ton.

Gas

Bron: Thomson Reuters

De prijs voor levering in 2019 bedraagt momenteel ca. 20,85 €/MWh. Op de gasspotmarkt ligt de prijs al een aantal maanden op een niveau van ca. 22 €/MWh. We verwachten dat de huidige prijsniveau gehandhaafd zal blijven in de komende periode. De hittegolf en droogte in Europa zorgen ook voor een hoge gasvraag. Daarnaast wordt momenteel veel noodzakelijk onderhoud gepleegd op gasinfrastructuur.

 

 

 

Elektriciteit

De baseloadprijs voor levering 2019 ligt op dit moment op een niveau van ca. 49.6 €/MWh. De onderliggende oorzaak voor de stijging in de afgelopen periode zijn de droogte en de hittegolf in Europe. Waar normaal gesproken tijdens de huidige periode in het jaar de elektriciteit vanuit Noorwegen (waterkracht) richting Duitsland gaat, gaat het dit jaar andersom. De verwachting is dat de waterreservoirs in Noorwegen pas eind augustus weer op “normaal” niveau zich zullen bevinden. De kosten voor transport van kolen vanuit Rotterdam naar Duitsland nemen toe door de lage stand van de Rijn. Daarnaast blijft de vraag naar CO2-rechten hoog.

Bron: Thomson Reuters

Wij verwachten dat het huidige prijsniveau gehandhaafd zal worden de komende periode. Bij aanhoudende warmte zou de prijs verder kunnen stijgen.