Marktvisie week 32 – 2020

Gepubliceerd op 7 augustus 2020

 

Olie

De Brent prijs is over de afgelopen weken gestegen tot 43 – 46 $/vat. Dit bovenal veroorzaakt door een zwakkere dollar en de dalende voorraden in de VS. Waarbij de vraag blijft of de OPEC+ landen hun productiebeperkingen zullen blijven handhaven en in hoeverre er weer sprake is/komt van een opleving van het Coronavirus.

CO₂

Na de spectaculaire opleving van CO₂ prijzen over de afgelopen maanden, van net boven de 15 €/ton tot ruimschoots boven de 30 €/ton, is deze weer wat weggezakt. Echter blijven deze momenteel boven de 25 €/ton steken. Dit terwijl de CO₂  prijzen voor de Coronacrisis nog 24 €/ton bedroegen en de uitstoot in de EU met circa 20% gedaald is door de Coronacrisis.

Aardgas

Gezien de hogere vraag naar koeling, de beperkte opwekking van energie door windmolens en vragen over koelwaterproblemen bij Franse kerncentrales, is het gasverbruik in de elektriciteitscentrales gestegen. Vanwege de aanhoudende hitte zal deze extra vraag vooralsnog blijven bestaan, dit met bijbehorend verhoogd prijsniveau.

Elektriciteit

Gezien de verhoogde vraag naar elektriciteit door de warmte en de gestegen kosten van opwekking zijn de future markten ook hier gestegen. Of het huidige prijsniveau houdbaar is, zal na de hittegolf pas duidelijk worden