Marktvisie week 34 – 2020

Gepubliceerd op 19 augustus 2020

 

Olie

De Brent prijs lijkt zich te stabiliseren rond de 45 $/vat. Over kalenderjaar 2020 zal de vraag naar olie ruim 8 miljoen vaten per dag lager zijn dan voor de Coronacrisis nog verwacht werd en over kalenderjaar 2021 zal dit nog steeds meer dan 3 miljoen vaten per dag zijn. Echter lijken de OPEC+ landen hun productiebeperkingen na te leven, waardoor het huidige prijsniveau stand kan houden.

CO₂

De CO₂ prijzen blijven momenteel nog steeds boven de 25 €/ton steken. Dit terwijl de CO₂ prijzen voor de Coronacrisis nog 24 €/ton bedroegen en de uitstoot in de EU met circa 20% gedaald is door de Coronacrisis.

Aardgas

Over de afgelopen weken hebben we een sterke afname van de gastoevoer vanuit Rusland gezien, dit vanwege onderhoud aan de infrastructuur aldaar, en een toegenomen gasverbruik in elektriciteitscentrales vanwege de hittegolf. De buffers blijven uit historisch perspectief echter nog steeds goed gevuld en de onderhoudswerkzaamheden en de hittegolf komen beide snel teneinde.

Elektriciteit

Het relatief warme weer heeft geleid tot een verhoogde vraag naar elektriciteit, echter gezien de weersverwachtingen voor de komende weken is het nog maar de vraag of het huidige prijsniveau stand kan gaan houden.