Marktvisie week 36 – 2020

Gepubliceerd op 1 september 2020

 

Olie

De Brent prijs lijkt zich verder te stabiliseren rond de 45 $/vat. De productiebeperkingen van de OPEC+ landen hebben dus voor een nieuw en stabiel evenwicht gezorgd op de oliemarkt.

CO₂

Waar de CO₂ prijzen net bleven steken boven de 25 €/ton, heeft deze over de afgelopen dagen de 30 €/ton weer aangetikt. Dit zonder aanwijsbare reden, zeker met de huidige verminderde uitstoot.

Aardgas

Tot halverwege september is de toevoer van gas, door veel (regulier) onderhoud aan allerlei installaties, beperkt. De Europese gasbuffers zijn echter al meer dan 90% gevuld en dit tegen relatief gunstige prijzen.

Elektriciteit

De future noteringen blijven de prijsontwikkelingen op de CO₂ markt volgen, echter is er over de afgelopen twee weken geen handel geweest inzake de Baseload voor de leveringsjaren 2021 en 2022. Waar onder normale omstandigheden toch de meeste handel zou moeten plaatsvinden.

Conclusie

Mede door het uitblijven van normale handelsvolumes geven de huidige prijzen een beeld van de markt die niet overeenkomt met de daadwerkelijke vraag en aanbod situatie op de gas, CO₂ en elektriciteitsmarkt.