Marktvisie week 38 – 2019 | Marktprijzen

Gepubliceerd op 17 september 2019

 

De perfecte storm

Waar de energiemarkten tot 1 ½ week geleden vooral in het teken stond van afnemende economische groei en het politieke theater in het Verenigd Koninkrijk, hebben we energiemarkten over de afgelopen 1 ½ week veel te verwerken gekregen.

Vorige week dinsdag beperkte een EU-rechtbank de toegang van Gazprom tot de Opal pijpleiding, op dezelfde dag werd bekend dat de Groningse gaskraan sneller wordt dichtgedraaid dan voorheen gepland en daarnaast maakte de Franse toezichthouder ook nog bekend dat er veiligheidsissues waren bij verschillende Franse kerncentrales.

Daarnaast heeft de energiemarkt ook nog te maken gekregen met de drone aanval in Saudi-Arabië, waarbij het nog even duurde voordat de ernst en de omvang voor iedereen duidelijk werd. Hoe lang het nog gaat duren voordat de productie aldaar weer op niveau is blijft vooralsnog onduidelijk.

Olie

De strategische voorraden zijn goed gevuld en de oliemarkten lijken relatief goed bevoorraad te blijven, dit ondanks deze aanbodschok. Waar de Brent-prijs wekenlang op en rond de 60 $/vat fluctueerde, schoot deze gisteren naar meer dan 69 $/vat. Een stijging van meer dan 15%. Vandaag is de prijs behoorlijk stabiel gebleven en de markt lijkt de verdere berichtgeving/handelingen af te wachten. Hoe snel kan Saoedi-Arabië de productie aldaar weer op gang krijgen en welke politieke en/of militaire gevolgen gaat dit allemaal nog hebben.

Aardgas

De uitspraken inzake de Opal pijpleiding en de versnelde afbouw van het Groningengas had al voor een schok gezorgd op de gasmarkt. In ons vorige marktvisie van 6 september jl. vermelde wij een gasprijs voor 2020 van circa 16,96 €/MWh, afgelopen vrijdag sloot deze zelfde notering op 18 €/MWh en gisteren schoot deze door naar 19,21 €/MWh, een eendaagse prijsstijging van maar liefst 1,21 €/MWh.

Elektriciteit

Naast het mogelijk wegvallen van enkele centrales in Frankrijk, de reeds gestegen aardgasprijzen heeft ook hier de drone aanval voor de nodige stijging gezorgd. Waar in onze vorige marktvisie de baseloadprijs voor 2020 nog rond de 48,3 €/MWh lag, sloot deze afgelopen vrijdag al op 51,69 €/MWh en gisteren zelfs op 52,96 €/MWh, een eendaagse stijging van maar liefst 1,27 €/MWh.

Onze verwachting:

Nu lijkt de markt zich vandaag (tot 15.45 uur) te stabiliseren, maar de verdere prijsontwikkeling zal op korte termijn vooral afhangen van de verdere ontwikkelingen naar aanleiding van de drone aanval. Echter alle schokken van vorige week dinsdag zullen op korte termijn in ieder geval voor een structureel hogere bodemprijs zorgen.