Marktvisie week 38 – 2020

Gepubliceerd op 16 september 2020

 

Olie

Na een stabilisatie van de Brent prijs van rond de 45 $ per vat, daalde deze vorige week weer voor het eerst sinds juni onder de 40 $ per vat. Aanstaande donderdag is er weer een overleg van de OPEC. Aangezien niet alle landen zich momenteel aan de productiebeperkingen houden is het niet waarschijnlijk dat de olieproductie verder ingeperkt zal gaan worden.

CO₂

De Europese Unie heeft een document gepubliceerd waarin vermeld staat dat de Europese Commissie zal gaan pleiten voor een verhoging van de emissiereductie doelstelling voor 2030 van 40% naar maar liefst 55%. De CO₂ prijzen stegen hierdoor met meer dan € 2 per ton.  Het is echter nog maar de vraag of alle Europese lidstaten hier hun goedkeuring aan gaan geven.

Aardgas

Gezien de goed gevulde gasbuffers en het feit dat de aanvoer van o.a. Noors gas deze week weer zal gaan toenemen, verwachten wij een verdere neerwaartse druk op de gasprijzen.

Elektriciteit

De futuremarkt blijft de prijsontwikkelingen op de CO₂ markt volgen. Waar de elektriciteitsprijzen weer in een neerwaartse trend zaten, zorgde het nieuws van de hogere klimaatambities van de Europese Commissie ervoor dat de CO₂ en elektriciteitsprijzen weer stegen.