Marktvisie week 42 – 2019

Gepubliceerd op 17 oktober 2019

 

De Brexit bepaald wederom de ‘stemming’ op de energiemarkten

De afzwakking van de economische groei blijft aanhouden. Dit ondanks het feit dat de Verenigde Staten en China weer toenadering lijken te zoeken. Naast de bekende problemen binnen Europa blijkt nu ook dat de Chinese exporten blijven dalen in waarde. Hetgeen de afzwakking van de economische groei nogmaals benadrukt. Desondanks blijven de geruchten inzake de Brexit de stemming op de Europese energiemarkten bepalen. Waarbij de kans op een deal een prijsopdrijvend effect lijkt te hebben.

Olie

Ondanks het incident met een Iraanse olietanker blijft de olieprijs op niveau. Dit mede door het feit dat de olieproductie in de Verenigde Staten wederom is toegenomen. Productie aldaar bedraagt circa 12,6 miljoen vaten per dag en volgens de laatste verwachting van het EIA zal dat blijven toenemen tot boven de 13 miljoen vaten per dag. De Brent-prijs ligt momenteel onder de 60 $/vat.

Aardgas

Het milde weer en voldoende wind zorgde voor een relatief beperkte gasvraag. Daarnaast is de aanvoer vanuit o.a. Noorwegen ook weer op niveau voor dit tijdstip van het jaar. De prijsvolatiliteit op de gasmarkten wordt vooral veroorzaakt door de onzekerheden inzake de Brexit. Gaat het Verenigd Koninkrijk de EU verlaten met óf zonder deal is daarbij de allesomvattende vraag. De gasprijs voor 2020 bedraagt momenteel circa 17,6 €/MWh.

Elektriciteit

De kosten voor levering gedurende 2020 stegen de afgelopen dagen met circa 1,5 €/MWh. Dit primair vanwege het feit dat de markten de kans op een Brexit-deal hoger inschatte. De volatiliteit zal blijven aanhouden zolang er geen duidelijkheid is inzake de Brexit. De baseloadprijs voor 2020 bedraagt momenteel circa 50,5 €/MWh.

Onze verwachting:

Zonder verdere grote gebeurtenissen zal de verdere afzwakking van de economische groei en de relatief warme temperaturen een neerwaartse druk blijven geven op de elektriciteits- en gasprijzen. Echter zullen de onderhandelingen inzake de Brexit voor een hoge volatiliteit blijven zorgen. Waarbij bij het bereiken van een deal in ieder geval met een tijdelijke opleving van prijzen rekening gehouden moet worden.