Marktvisie week 42 – 2020

Gepubliceerd op 14 oktober 2020

 

Oplaaiend Coronavirus geeft een neerwaartse druk op de energieprijzen

 

Verenigde Staten:

De aankomende Presidentsverkiezing in de Verenigde Staten blijft voor onrust zorgen op de financiële markten. Waarbij de markten vooral bang lijken te zijn voor een onduidelijke en/of betwiste uitkomst. Uit de Verenigde Staten komt echter ook goed nieuws voor allen die lagere energieprijzen willen, de olieproductie in de Golf van Mexico is weer aan het stijgen nu Orkaan Delta verdwenen is en er weinig schade lijkt te zijn aan de installaties aldaar.

Europa:

Het belangrijkste nieuws op het Europese Continent is dat een escalatie van de Noorse stakingen vermeden is en er nieuwe arbeidsvoorwaarden zijn afgesproken. Hetgeen de belemmeringen inzake Noorse olie en gas grotendeels opheft.

Olie en gas:

Nu olie weinig opwaarts prijspotentieel meer lijkt te hebben vanwege het weer genormaliseerde aanbod en de gasprijzen weer aan het dalen zijn door de weer toenemende Noorse productie kunnen we op korte termijn stabiele tot lagere gasprijzen verwachten.

Elektriciteit:

De elektriciteitsprijzen staan onder druk vanwege veel Wind, gedaalde gasprijzen en een weer hoge beschikbaarheid van Franse kerncentrales. Daarnaast en misschien wel het belangrijkste zijn de emissierechten weer verder gedaald en dit tot een niveau van 25,5-26,5 €/ton.

 

Onze verwachtingen:

Naast al deze normale factoren die de energieprijzen bepalen, zien wij vooral een neerwaartse druk komen door het weer oplaaiend Coronavirus en alle strenge maatregelen die wij in Europa weer op ons af zien komen. Onze verwachting voor de komende weken zijn dan ook stabiele tot dalende prijzen.