Gepubliceerd op 30 oktober 2019   De Brexit blijft de stemming op de energiemarkten bepalen Naast de nog steeds afzwakkende economische groei in de wereld, blijven vooral de perikelen inzake de Brexit de Europese elektriciteits- en gasprijzen bepalen.   Aardgas Door het koudere weer zien we hogere gasprijzen op de spotmarkten, echter door een goede […]

Marktvisie week 44 – 2019

Gepubliceerd op 30 oktober 2019

 

De Brexit blijft de stemming op de energiemarkten bepalen

Naast de nog steeds afzwakkende economische groei in de wereld, blijven vooral de perikelen inzake de Brexit de Europese elektriciteits- en gasprijzen bepalen.

 

Aardgas

Door het koudere weer zien we hogere gasprijzen op de spotmarkten, echter door een goede aanvoer en door goed gevulde buffers zal deze stijging op korte termijn nog niet overslaan op de termijnmarkten. De gasprijzen voor 2020 en 2021 bedragen momenteel (respectievelijk) circa 16,6 €/MWh en 17,6 €/MWh.

Elektriciteit

De Brexit perikelen zorgden vorige week voor veel volatiliteit op de CO2 markt. Het blijft speculeren wat de uitkomst uiteindelijk wordt, wanneer deze komt én wat de daadwerkelijke gevolgen op o.a. de CO2-prijzen zullen zijn. Buiten een mogelijke opleving van de CO2-prijzen zien we weinig opwaarts potentieel voor de elektriciteitsprijzen. De baseloadprijzen voor 2020 en 2021 bedragen momenteel (respectievelijk) circa 48,2 €/MWh en 48,1 €/MWh.

Onze verwachting:

Zonder verdere grote gebeurtenissen zal de verdere afzwakking van de economische groei een neerwaartse druk blijven geven op de elektriciteits- en gasprijzen. Echter zullen de gebeurtenissen omtrent de Brexit voor een hoge prijsvolatiliteit blijven zorgen.