Marktvisie week 44 – 2020

Gepubliceerd op 27 oktober 2020

 

Onzekerheid geeft een neerwaartse druk op de energieprijzen

 

Verenigde Staten:

De aankomende Presidentsverkiezing in de Verenigde Staten blijft voor onrust zorgen op de financiële markten. Nu alles erop wijst dat er geen duidelijke uitkomst lijkt te komen, vrezen de financiële markten voor verdere politieke en sociale onrust en instabiliteit.

Europa:

Het belangrijkste nieuws op het Europese Continent is natuurlijk de tweede golf die ons continent lijkt te overspoelen. Komen er nog strengere maatregelen, gaan er weer (meer) landen in een volledige lockdown of niet.

Olie en gas:

Nu het aanbod aan olie en gas weer genormaliseerd is, lijkt de markt zich vooral te richten op de vraagzijde van de markt. De onrust op de financiële markten inzake de aankomende presidentsverkiezingen in Amerika en de maatregelen tegen de tweede golf geven een sterke neerwaartse druk op de olie- en gasprijzen.

 

Elektriciteit:

De elektriciteitsprijzen staan ook onder druk vanwege veel Wind en lagere CO2 prijzen. De CO2 prijzen zijn weer verder gedaald en dit tot een niveau van 23,5-24,5 €/ton. Een behoorlijke daling t.o.v. de piek tijdens de eerste Coronagolf van bijna 35 €/ton.

Onze verwachtingen:

Voor de komende twee weken verwachten wij (veel) neerwaartse druk op de energieprijzen. Waarbij wij alleen een mogelijk risico zien in geostrategische incidenten, te denken aan o.a. een verder escalerend conflict in de Kaukasus.