Marktvisie week 46 – 2019

Gepubliceerd op 13 november 2019

 

Onzekerheid alom

Afnemende economische groei, de aanhoudende handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China, de blijvende onzekerheid rond de Brexit, protesten alom én dan nog de geopolitieke onrust in het Midden-Oosten.

Olie:

De Brent prijs is zeer stabiel en beweegt zich al meerdere dagen tussen de 61-62 $/vat. Dit ondanks het feit dat de toenemende productie in de Verenigde Staten een prijsdrukkend effect op de markt blijft hebben, de markten lijken in afwachting op de komende OPEC-vergaderingen van begin december.

Aardgas:

Door het koudere weer blijven we hogere gasprijzen op de spotmarkten zien, echter kunnen we blijven spreken over een goede aanvoer en over goed gevulde buffers. Waardoor de stijging van de spotmarkten niet is overgeslagen op de termijnmarkten. De gasprijzen voor 2020 en 2021 bedragen momenteel (respectievelijk) circa 16 €/MWh en 17,4 €/MWh. Hetgeen een daling van respectievelijk 0,6 €/MWh en 0,2 €/MWh t.o.v. onze laatste marktvisie betekend.

Elektriciteit:

Buiten een mogelijke opleving van de CO2-prijzen blijven we weinig opwaarts potentieel zien voor de elektriciteitsprijzen. De baseloadprijzen voor 2020 en 2021 bedragen momenteel (respectievelijk) circa 46,7 €/MWh en 46,6 €/MWh. Hetgeen een daling van circa 1,5 €/MWh voor beide jaren betekend en dit t.o.v. onze laatste marktvisie.

Onze verwachting:

Zonder verdere grote gebeurtenissen zal er een neerwaartse druk blijven op de elektriciteits- en gasprijzen. Waarbij de vraag is wanneer de bodem in zicht komt.