Marktvisie week 46 – 2020

Gepubliceerd op 9 november 2020

 

Het blijven onstuimige tijden…

De verkiezingen in de Verenigde Staten, de naderende Brexit en het Coronavirus blijven de markten in hun greep houden.

Verenigde Staten:

Nu de verkiezingen in de Verenigde Staten eindelijk afgelopen zijn, richt de markt zich ook meer en meer op de andere uitslagen van deze verkiezingen. Joe Biden lijkt de presidentsverkiezing wel gewonnen te hebben, maar de Democratische (Blauwe) golf daartegen is volledig uitgebleven. Het zijn juist de Republikeinen die op alle niveaus veel gewonnen hebben en er wordt nu dus juist gesproken over een rode golf en alle mogelijke opties/gevolgen richting de verkiezingen van 2022 en 2024. De volgende verkiezingen lijken dus al weer begonnen te zijn…

Europa:

Naast alle maatregelen tegen de 2e Coronagolf begint de Brexit ook het politieke debat in Europa weer te domineren. Voor de energiemarkten zijn de mogelijke gevolgen van een harde Brexit op de CO2-prijzen van groot belang. Gaan de marktpartijen uit Groot-Brittannië deze dumpen en/of zal de Europese Commissie aanvullende maatregelen gaan treffen.

Aardgas:

Elektriciteit:

 

Onze verwachtingen:

Gezien alle politieke, sociale en economische onzekerheden verwachten wij een aanhoudende neerwaartse druk op de energieprijzen en een hoog blijvende prijsvolatiliteit.