Marktvisie week 48 – 2019

Gepubliceerd op 27 november 2019

 

Lichte stijging

Het koudere weer, de verwachting van (verdere) productiebeperkingen door OPEC én Rusland en de toegenomen hoop op een handelsovereenkomst tussen China en de Verenigde Staten hebben er mede voor gezorgd dat de olie-, gas- en elektriciteitsprijzen weer zijn gestegen.

Olie

Waar de Brent prijs zeer stabiel tussen de 61-62 $/vat lag, is deze over de afgelopen dagen gestegen richting de 64,5 $/vat. Dit lijkt voornamelijk gedreven te zijn door een toegenomen hoop op een handelsovereenkomst tussen China en de Verenigde Staten en door de verwachtingen van (verdere) productiebeperkingen door OPEC en Rusland.

Aardgas

Vanwege het koudere weer en de beperkte opwek van elektriciteit door middel van wind steeg de gasvraag in Noordwest-Europa. Hetgeen mede voor een opleving van de spot- en termijnmarkten zorgde. De gasprijzen voor de jaren 2020 en 2021 zijn met iets meer dan 0,5 €/MWh gestegen t.o.v. twee weken geleden en bedragen momenteel (respectievelijk) circa 16,52 €/MWh en 18,00 €/MWh.

Elektriciteit

De baseload prijzen zijn met bijna 1 €/MWh gestegen t.o.v. twee weken geleden. Een stijging die vooral veroorzaakt is door de gestegen prijzen van aardgas en steenkolen. Aangezien er maar beperkt verder opwaarts potentieel aan deze prijzen lijkt te zijn, lijkt de kans op een verdere opleving van de elektriciteitsprijzen op korte termijn daarom beperkt. De baseloadprijzen voor 2020 en 2021 bedragen momenteel (respectievelijk) circa 47,50 €/MWh en 47,55 €/MWh.