Marktvisie week 48 – 2020

Gepubliceerd op 23 november 2020

 

A much-needed shot in the arm…

De persberichten van Pfizer én Moderna inzake de effectiviteit van hun vaccins hebben de financiële markten -en dus de energiemarkten- over de afgelopen weken doen opleven.

 

Verenigde Staten:

Het aantal besmettingen in de Verenigde Staten blijft toenemen. De huidige president (Donald Trump) heeft aangegeven geen verdere beperkingen in te willen voeren, terwijl Joe Biden juist blijft zinspelen op hardere maatregelen. Hetgeen tezamen met de problematische transitie van de macht blijft zorgen voor de nodige onzekerheid op de Amerikaanse beurzen. Die daarom ook minder hard zijn gestegen na de positieve persberichten inzake de vaccins van Pfizer en Moderna.

 

Europa:

Naast de 2e Coronagolf en de Brexit, heeft de Pools-Hongaarse veto voor een ‘budgetcrisis’ in de Europese Unie gezorgd. Naast de problemen die dit bezorgt voor de EU-huishouding en de afdrachten van de verschillende lidstaten, staat ook het coronasteunpakket van bijna 1.800 miljard euro daardoor even in de ijskast.

 

Aardgas:

 

Elektriciteit:

 

Onze verwachtingen:

Gezien alle politieke, sociale en economische onzekerheden verwachten wij een aanhoudende neerwaartse druk op de energieprijzen en een hoge prijsvolatiliteit. Aangezien de markten halverwege december weer gaan sluiten zal de onzekerheid en de volatiliteit in komende weken alleen maar groter zijn/worden.