Marktvisie week 50 – 2020

Gepubliceerd op 7 december 2020

 

De laatste handelsweken van 2020…

Deze en volgende week zijn de laatste weken dat er nog volumes gefixeerd kunnen worden gedurende dit jaar. Na vrijdag 18 december is er geen mogelijkheid meer om te fixeren voor: januari 2021, het eerste kwartaal van 2021 én voor kalenderjaar 2021. Vanaf begin volgend jaar kan er weer gefixeerd gaan worden voor alle andere termijnen.

Verenigde Staten:

Het aantal besmettingen in de Verenigde Staten blijft nog steeds toenemen. De huidige president (Donald Trump) blijft aangegeven geen verdere beperkingen in te willen voeren, terwijl Joe Biden juist blijft zinspelen op hardere maatregelen. Hetgeen tezamen met de problematische transitie van de macht voor de nodige onzekerheid blijft zorgen op de Amerikaanse beurzen.

Europa:

Naast de 2e Coronagolf en de Brexit, blijft de Pools-Hongaarse veto voor de nodige onrust zorgen op de Europese markten. Dit o.a. vanwege het uitblijven van het coronasteunpakket van bijna 1.800 miljard euro.

De energiemarkten:

Op de termijn- en spotmarkt zien we juist dat de energieprijzen over de afgelopen twee weken weer zijn gestegen. De oorzaken hiervan zijn de weersomstandigheden en de uitgestelde CO2 veilingen waardoor er tijdelijk geen emissierechten meer in de markt zullen worden gebracht.

Aardgas:

 

Elektriciteit: