Marktvisie week 8 – 2020

Gepubliceerd op 21 februari 2020

 

Technische correctie?!

Na maanden van prijsdalingen zijn de energieprijzen weer relatief sterk gestegen. Echter zien wij weer een neerwaartse correctie plaatsvinden, hetgeen erop wijst dat de prijsstijgingen -in ieder geval voor een gedeelte- een technische opleving betrof. Daarbij wordt de economische impact van het Coronavirus steeds duidelijker en koelt de Duitse economie ook nog steeds af.

 

Olie

De Brent prijs is over de afgelopen twee weken relatief volatiel geweest en bedraagt momenteel circa 58 $/vat. Hetgeen neerkomt op een stijging van 3 $/vat t.o.v. onze laatste marktvisie. De vraagzijde wordt bepaald door de verslechtering in de wereldwijde economie en aan aanbodzijde zien wij nog steeds geen beperkingen. De kans op een verdere opleving is derhalve niet groot.

 

Aardgas

Ook hier nog steeds geen beperkingen aan de aanbodzijde, echter is ook hier een opleving in de prijzen geweest. Het lijkt er echter steeds meer op dat ook dit (ten dele) een technische opleving betrof. De future prijzen voor de komende drie kalenderjaren bedragen momenteel circa (respectievelijk): 14,89 €/MWh, 16,43 € MWh en 16,86 €/MWh.

Elektriciteit

Ook hier nog steeds geen beperkingen aan de aanbodzijde en prijzen die opgeveerd zijn. Waarbij het -ook hier- steeds meer begint te lijken dat het om een technische opleving van de prijzen ging. De future prijzen (Baseload) voor de komende drie kalenderjaren bedragen momenteel circa (respectievelijk): 42,50 €/MWh, 45,24 € MWh en 45,90 €/MWh.